Gelelim işte en hassas noktaya yemek noktasına sen Gaziantep’e geldin de Malhıtalı köfte yemedin mi ? yemediysen gel sağa tarifini verimde yap acı.
Malzemeler: (2 kişilik)
- 2 çay bardağı kırmızı mercimek
- 2 çay bardağı köftelik bulgur (simit)
- 2 y.k. salça*
- 1 orta boy soğan
- 1/2 demet maydonoz
- 4 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- pulbiber,tuz,karabiber, köfte baharatı**
*: Salça olarak her sene yazın sonunda tatlı ve acı salçalık biberle biber salçası hazırlar güneşte hergün 2 sefer karıştırarak suyunu çekip koyulaşmasını sağlarız. Bunun yanına hazır aldığımız domates salçasını da yine güneşte onu da bekletip koyulaşmasını sağlar, domates ve biber salçalarını karıştırıp kaya tuzu atarız. Böylece kış boyu kullanacağımız yemeklik salçamız hazır olur. Ben tariflerimde yazdığım salça biber+domates karışımı olan bu salçadır. **: köfte bahararı Antep’de baharatçılarda bulunur ve birkaç baharatın karışımından elde edilir. Eğer bu baharatı bulamazsanız bunu yerine kimyon kullanabilisiniz. Hazırlanması:
- Mercimeği 3 çay bardağı su ile ocağa koyup iyice yumuşayana kadar pişirin (içinde biraz suyu kalacak, eğer pilav gibi olursa çok az kaynar su ekleyin ama dikkat edin çorba gibi olmasın)
- Kenarlı bir tepsiye koyduğunuz köftelik bulgurun üzerine pişmiş mercimeği (suyu ile birlikte) dökün ve ikisini karıştırın. Tepsinin ağzını kapatıp bulgurun şişmesini bekleyin
- Bir tavaya yapı koyup üzerine küçük küçük doğdığınız soğanları koyup ocağa alın. Altını kısık vasiyete getirin o yavaş yavaş ısınırken siz köfteyi yoğurmaya başlayın
- Şişen bulgur ve mercimeğin içine sarımsakları rendelelin salçanın yarım kaşığını, tuz, 1 çay kaşığı kadar karabiber 2 çay kaşığı pulbiber ve 1/4 çay kaşığı kadar da köfte baharatını ekleyip çiğköfte gibi yoğurmaya başlayın. Bu aşamada eğer çok kuru olmuşsa çok kaçırmamak şartı ile biraz su ekleyebilirsiniz.
- Ocaktaki yağın ateşini biraz yükseltip soğanlar şeffaflaşmaya başlayınca 1.5 y.k. salçayı ekleyip tahta bir kaşıkla ezerek karıştırın. Dilerseniz yağa da de pul biber ekleyebilirsiniz.
- Yağı köftenin üzerine döküp tahta kaşıkla karıştırın. Kıyılmış maydonozu ekleyin. Karıştırdığınız sırada yağın sıcaklığı geçecek, bu aşamadan sonra elinizle yoğurmaya devam edip iyice tüm malzemenin özdeşleşmesini sağlayın.
- Köfteden çiğköfte yapar gibi küçük parçalar koparıp avuç içinizde sıkıp şekil vererek tabağa dizin (biz çiğköfte hariç diğer köfteleri daha büyük parçalar alıp iki elimizle sıkıyoruz bu şekilde büyük sıkımlara ise “topak” deniliyor.)